Jaro ve znamení očisty: 2. Zelenina a ovoce

Jarní očista = pozitivní změna. Jídlo by mělo být stravitelnější, lehčí a méně tučné. Jarní detox zvládnete levou zadní díky správnému příjmu tekutin, o kterém jsme si již řekli v předchozím článku, a díky dostatku čerstvé zeleniny a ovoce. Pokud se i vám s jarem vrací nálada mít na talíři barevné kombinace pokrmů, je tento článek přímo pro vás.

Rovnováha s barvami

Druhým typem, díky němuž se vaše tělo dostane do rovnováhy, je bezesporu zelenina a ovoce. Čím dřív po zimě zapojíte do vašeho jídelníčku barvy, tím lépe pro vaše tělo i pleť. Posílíte svoji imunitu a zbavíte se i nějakého toho kila navíc, které vás v zimě zahřívaly.

Zeleninu můžete konzumovat v jakékoli podobě. Buďte vynalézaví a zkuste ji ve formě polévek, salátů, vařenou i pečenou. Pokud jste líní hledat jakékoli recepty, kombinace a návody, jezte zkrátka jenom druhy ovoce a zeleniny, které máte nejraději. Co by ale nemělo chybět ve vaší kuchyni ke snadné a mnohdy i rychlé přípravě, je mixér. Díky mixéru zařadíte do vašeho jídelničku skvělé smoothie nápoje a vaše tělo vám bude děkovat, za potřebnou dávku vlákniny a vitaminů. Pomocí takového smoothie drinku jednoduše nahradíte snídani nebo odpolední svačinku. 

Nezapomínejte na listovou zeleninu. Třeba taková rukola, která obsahuje hodně hořčičných olejů, urychluje trávení a zároveň pročišťuje játra. Všeobecně listová zelenina skvěle očišťuje, díky chlorofylu, který obsahuje.

Detox není hladovění

Hlavně mějte na paměti, že detox neznamená hladovění. Jde pouze o to, odlehčit tělo od toho, co nepotřebuje, co mu škodí a co ho zanáší. Detox podstupují i hollywoodské hvězdy. Od té doby, co si Gwyneth Paltrow přečetla knihu Clean od Alejandra Jungera, má tato herečka jasno. Na noc si dává pár lžic extra panenského olivového oleje, který povzbuzuje detoxikaci jater, jež jsou v očistném procesu důležitá. Gwyneth volí biopotraviny, chodí do sauny a hodně pije. Občas je dobré si vzít s hvězd příklad. Tak hurá do jarní detoxikace!